powrót

 

 

"KULINARNY HOKUS-POKUS"

 

 

Podsumowaliśmy kolejny konkurs w ramach realizacji projektu dofinansowanego przez Fundację mBanku. Tym razem zadaniem uczniów było przygotowanie potrawy oraz wykonanie "Cennika kulinarnego" według zaproponowanego wzoru. Uczniowie ze starszych klas uczący się zdalnie przygotowaną w domu potrawę wraz z „Cennikiem” przedstawili komisji konkursowej na umówionym w aplikacji Teams spotkaniu. Dla uczniów z klas młodszych uczących się stacjonarnie konkurs odbył się w budynku szkoły w formie zabawy w "sklep", w którym kupowali produkty do przygotowania sałatki, a następnie z pomocą nadzorujących nauczycieli przygotowali pyszną i zdrową sałatkę oraz odpowiedni "Cennik". Uczniowie z klas starszych oprócz "Cenników kulinarnych" wykonywali też dodatkowe obliczenia, np. zysk ze sprzedaży przy 20% marży.

Najatrakcyjniejszym elementem tego kulinarnego zadania matematycznego było porównanie objętości popcornu przed i po jego uprażeniu. Zapach prażonego popcornu rozszedł się po całym budynku szkoły. Wkrótce okazało się, że objętość popcornu wzrosła dziesięciokrotnie, co bardzo ucieszyło uczniów przeprowadzających ten eksperyment - dlatego też z radością częstowali nim przybyłym właśnie do szkoły na konsultacje uczniów klasy ósmej. Każdy z uczestników konkursu otrzymał dyplom uczestnictwa i nagrodę.

Cykl konkursów matematycznych przeprowadzonych w projekcie podniósł poziom umiejętności matematycznych uczestników projektu, rozwijając ich zainteresowanie matematyką.

 

 

Uczniowie wyróżnieni w konkursie:

- Radosław Giergiel
- Karolina Kaźmierczak
- Dawid Wylęgała
- Jakub Mrowiec
- Wiktoria Fudala
- Bartosz Warzecha

 

 

 

 

 

Projekt dofinansowany przez Fundację mBanku.